La mulţi ani de Ziua Europei!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Ziua Europei, organizată pe 9 mai în fiecare an, celebrează pacea și unitatea în Europa. Data marchează aniversarea „Declarației Schuman ”, piatra de temelie a Uniunii Europene și punct de cotitură în cooperarea politică europeană, care consideră de neconceput războiul între națiunile Europei.

După făurirea statului naţional român, în 1859, prin Unirea Moldovei cu Ţara Românească, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, statul român a trecut la înfăptuirea unei serii de reforme pentru modernizarea ţării care au constituit temelia proclamării şi, ulterior, a cuceririi independenţei de stat.

Războiul ruso-turc, izbucnit în aprilie 1877, a constituit ocazia ideală pentru ca România să-şi câştige independenţa. Implicarea ţării, oficializată prin actele adoptate de Adunarea Deputaţilor şi de Senat, în zilele de 29 şi 30 aprilie 1877, a decis soarta conflictului şi stabilirea învingătorilor.

Pe acest fond, la 9 mai 1877, ministrul de Externe Mihail Kogălniceanu spunea: ”Suntem dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă… Guvernul va face tot ce va fi în putinţă ca starea noastră de stat independent şi de sine stătător să fie recunoscută de Europa”.

A doua zi, pe 10 mai, independenţa a fost proclamată din nou, de Camerele reunite, după care domnitorul Carol I a acceptat-o proclamând Independenţa de Stat a României.

La mulți ani, Europa!

Postări similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *